ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΑΛΕΙΑ ΜΑΤΙΚΑ «Το στρίψιμο της βίδας»: Μια παραίσθηση επί σκηνής

Μια παράσταση για δύο πρόσωπα ανάμεσα στο πραγματικό και το υπερπραγματικό, την αίσθηση και την παραίσθηση.

Το θέατρο Άνεσις υποδέχεται το Δημοσθένη Παπαδόπουλο. Από τις 10 Ιανουαρίου θα υπογράφει τη σκηνοθεσία στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα τρόμου «Το στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέιμς, με τους Θάλεια Ματίκα και Ιάσονα Παπαματθαίου.

Οπως αναφέρει και η Θάλεια Ματίκα στο iefimerida.gr, βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χένρι Τζέημς, ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος κάνει έναν ελεύθερο προσωπικό συνειρμό πάνω στις υπαινικτικές ιδέες του συγγραφέα για το πραγματικό και το υπερπραγματικό.

Μία γκουβερνάντα, αναλαμβάνει χρέη παιδαγωγού σε μία απομονωμένη έπαυλη. Ο γοητευτικός κύριός της, της έθεσε έναν όρο, να μην τον ενοχλήσει ποτέ.
Γοητεύεται από τη γνωριμία με τη μικρή της μαθήτρια ενώ ύστερα από δύο μέρες γνωρίζει και τον νεαρό μαθητή της ο οποίος επιστρέφει από το σχολείο στο οποίο φοιτούσε, αποβεβλημένος εξαιτίας της διαγωγής του.

«Σταδιακά, η γκουβερνάντα αρχίζει να βλέπει φασματικές-ή μήπως όχι- παρουσίες που δεν γνωρίζει και καταλήγουν να γίνουν για την ίδια εμμονή» αναφέρει η Θάλεια Ματίκα.

Ποιο είναι το στοιχείο που σας γοητεύει, ή ίσως σας δυσκολεύει στο ρόλο σας;
«Ο εγκλωβισμός σε ένα διανοητικό παιχνίδι μεταφυσικών φαινομένων δεν είναι κάτι που μπορεί να αποτυπώσεις και να προσεγγίσεις εύκολα,ο πήχης είναι ιδιαιτέρως υψηλός,επομένως η διαδικασία της δουλειάς γίνεται πολύ γοητευτική».

Σας επέλεξε ή επιλέξατε τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο; Τι φέρνει μαζί του από το Βερολίνο όπου ζει;
«Ο Δημοσθένης είναι ένας καλλιτέχνης που γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο παραγωγός της δουλειάς, ο Τάσος Ιορδανίδης και τον εκτιμά πολύ. Πέρα από το ενστικτώδες ταλέντο του φέρει μια αύρα ακραίου επαγγελματισμού και μία αμίμητη τελειομανία. Είναι πολύ όμορφο επίσης να ταξιδεύω στο μυαλό ενός άλλου μεγάλου παραμυθά μετα τον Ντοστογιέφσκι, τον Χένρι Τζέημς».

Θάλεια Ματίκα, Ιάσων Παπαματθαίου

Αισθήσεις κ παραισθήσεις και ο φόβος του θανάτου επί σκηνής. Πόσο αντανακλά στην ζωή σας έξω από το θέατρο;
«Καθόλου από όσο ξέρω, από όσο ελπίζω ότι ξέρω και από όσα μου λένε οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι. Χωρίς να λέω ότι δεν αγαπώ τη μαγεία,με γεμίζει ο ρεαλισμός».

Έξω από τους προβολείς κ τα φλας των περιοδικών στην πρεμιέρα, πώς είναι η καθημερινότητα για μια μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγο, που έχει να σκεφτεί ίσως κ τα οικονομικά του θεάτρου, εκτός από το ρόλο της.
«Όπως κάθε άλλης εργαζόμενης γυναίκας, συντρόφου, μητέρας. Μπροστά στους ανευ ουσίας προβολείς και τα ασήμαντα φλας φοράω φανταστικά γυαλιά ηλίου».

Σας έκαναν εντύπωση και θα θέλατε να τα προτείνετε. Βιβλίο, cd, παράσταση, ταινία, μαγαζί;
«Μου άρεσε πολύ το 1984 σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, ένα πολύ ενδιαφέρων βιβλίο που διαβάζω αυτή την περίοδο είναι  «Η Μεταμόρφωση» του Johnson A.Robert, το cd μίας Βερολινέζας πλανόδιας μουσικού που μου έδωσε ο Δημοσθένης και κομμάτια της ακούγονται και στην παράσταση. Όσο για μαγαζί,που χρόνος!».

Τι να πάρει μαζί του το 2016 και τι να φέρει το 2017;
«Να πάρει τα παιδικά δάκρυα φόβου, πόνου και απόγνωσης και να φέρει χαμόγελα αισιοδοξίας που θα φωτίζουν τον κόσμο και θα κάνουν την καθημερινότητα λίγο πιο υποφερτή».

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια -Φωτισμοί: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

 

Το Στρίψιμο της βίδας, Ένας ελεύθερος συνειρμός πάνω στο έργο του Χένρι Τζέημς από το Δημοσθένη Παπαδόπουλο

Πρεμιέρα στις 10 Ιανουαρίου
Παίζουν: Θάλεια Ματίκα, Ιάσων Παπαματθαίου
Διασκευή – Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια -Φωτισμοί: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00

θέατρο ΑΝΕΣΙΣ, Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, Τηλ. 2107488881-2

Πηγή: «Το στρίψιμο της βίδας»: Μια παραίσθηση επί σκηνής [εικόνες & τρέιλερ] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/310760/stripsimo-tis-vidas-mia-paraisthisi-epi-skinis-eikones-treiler#ixzz4VvNYSX00