Θέατρο Άνεσις https://theatroanesis.gr Quality Theatre Productions in Athens Greece Thu, 24 May 2018 10:34:33 +0000 en-US hourly 1 Θοδωρής Κατσαφάδος: «Τα μεγάλα έργα δεν έχουν ταυτότητα χρόνου» https://theatroanesis.gr/%ce%b8%ce%bf%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b1-%ce%b4%ce%b5/ https://theatroanesis.gr/%ce%b8%ce%bf%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b1-%ce%b4%ce%b5/#comments_reply Thu, 14 Dec 2017 11:09:28 +0000 http://theatroanesis.gr/?p=1226 Από τη Μαρία Δουκάκη για το Artic.gr

Ο Θοδωρής Κατσαφάδος πρωταγωνιστεί σε μία παράσταση την οποία απαρτίζει ένας θίασος ηθοποιών που θα περιγραφόταν επιτυχημένα με την φράση «ένας κι ένας», η βραβευμένη με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, Ιωάννα Παππά, η Πέμυ Ζούνη, ο Τάσος Ιορδανίδης, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, ο Νίκος Πουρσανίδης και άλλοι ηθοποιοί που συγκροτούν έναν δεκαμελή θίασο και αναφέρονται στις σχετικές πληροφορίες, όλοι στην υπηρεσία ενός από τους πιο σκοτεινούς και απαιτητικούς ήρωες του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Άμλετ στο θέατρο Άνεσις, σε ένα καινούργιο ανέβασμα του Λεβάν Τσουλάτζε, με ένα μυσταγωγικό trailer να προκαλεί το ενδιαφέρον. Για το έργο μίλησε στο Artic.gr ο ηθοποιός Θοδωρής Κατσαφάδος που κρατάει τον ρόλο του Πολώνιου.

Μαρία: – Το Θέατρο Άνεσις ανεβάζει φέτος ένα από τα κορυφαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τον Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στελεχώνοντας μια σημαντική καλλιτεχνική ομάδα. Στα ηνία της ο βραβευμένος σκηνοθέτης Λεβάν Τσουλάτζε και στον θίασο ονόματα όπως αυτά της Πέμυς Ζούνη, της Ιωάννας Παππά, του Τάσου Ιορδανίδη και, φυσικά, το δικό σας. Πείτε μου μερικά λόγια για τις σκέψεις και την θεατρική φιλοδοξία όλων σας σχετικά με αυτήν την παραγωγή.

Θοδωρής Κατσαφάδος: – Αυτά τα «μεγάλα» έργα όσες φορές κι αν τα δούμε στην σκηνή, πάντα θα υπάρχει δυνατότητα για μια καινούργια και φρέσκια ανάγνωση. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και, αν κρίνω από την ανταπόκριση του κόσμου, νομίζω ότι έγινε κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Μαρία: – Το trailer του Άμλετ αφήνει μια σκοτεινή αίσθηση για την παράσταση. Πώς διαμόρφωσε ο Λεβάν Τζουλάτζε –ο οποίος πέρα από την σκηνοθεσία βρίσκεται και πίσω από την μουσική και τους φωτισμούς- σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συντελεστές, σκηνογράφο, ενδυματολόγο και θεατρολόγο, την θεατρική συνθήκη στην οποία βλέπουμε τον πρίγκηπα Άμλετ να ζητά αποκατάσταση της ηθικής τάξης σε έναν κόσμο εξουσιαστικό, παράνομο και αιματηρό;

Θοδωρής Κατσαφάδος: – Για τον ΛεβάνΤσουλάτζε και η μουσική και ο φωτισμός πρωταγωνιστούν στις παραστάσεις του. Από πολύ νωρίς έχει εντάξει στην μορφή της παράστασης και τα φώτα και τα σκοτάδια και τα μουσικά στοιχεία που πιστεύει ότι υπηρετούν την πορεία των ηρώων του έργου. Εμείς στην σκηνή θεωρούμε ότι «συμπαίζουμε» μ’ αυτά τα στοιχεία.

Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Ο Λεβάν Τσουλάτζε σκηνοθετεί το κορυφαίο έργο

Μαρία: – Μιλήστε μου για τον ρόλο σας, αυτόν του Πολώνιου. Με τί «υλικό» και με ποια συνεισφορά από τον σκηνοθέτη σας τον προσεγγίσατε;

Θοδωρής Κατσαφάδος: – Εγώ στον Πολώνιο, μαζί με τον Λεβάν, προσπάθησα να βγάζω όλα τα στοιχεία που πιστεύω ότι έχει ο χαρακτήρας αυτός. Είναι ένα πρόσωπο πολυδιάστατο. Αυστηρός πατέρας, αλλά και με πολλή αγάπη για τα παιδιά του. Δολοπλόκος, αλλά και προστατευτικός με τους ανωτέρους του. Θύτης και θύμα. Και, γιατί όχι, ένα πρόσωπο με κωμικά στοιχεία. Εύχομαι να κατάφερα κάτι.

Μαρία: – Σε τί διαπλοκή βρίσκεται ο Πολώνιος με τους υπόλοιπους χαρακτήρες; Φτάνει σε σημεία κορύφωσης στην παράσταση;

Θοδωρής Κατσαφάδος: – Ο Πολώνιος βρίσκεται σε απόλυτη διαπλοκή με όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Σκηνοθετεί συναντήσεις και δράσεις  με όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα. Στήνει παγίδες για να αποδείξει αυτά που πιστεύει και, τελικά, πέφτει και πεθαίνει σε μια δική του παγίδα. Έχει κορυφώσεις και αγάπης και θυμού και, όπως λέει ο Σαίξπηρ, είναι ένας χαρακτήρας που «οι φθόγγοι βγαίνουν απ’ το στόμα του δυνατά και με τεράστια ταχύτητα.»

Μαρία: – Ένα έργο, όπως ο κλασικός Άμλετ, με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι μπορεί να εμπεδώσει στον σύγχρονο θεατή πολιτικά, φιλοσοφικά, υπαρξιακά ή και άλλα μηνύματα, δεδομένης της μεγάλης χρονικής του απόστασης από το «σήμερα»;

Θοδωρής Κατσαφάδος: – Τα «μεγάλα» έργα δεν έχουν ταυτότητα χρόνου και γι’ αυτό είναι «μεγάλα»! Μπορούμε να βρούμε αντιστοιχίες σε κάθε εποχή και σε οποιαδήποτε κατάσταση. Ο «Άμλετ» είναι άκρως ποιητικό κείμενο που εμπεριέχει και φιλοσοφικά και πολιτικά και, βεβαίως, υπαρξιακά στοιχεία. Ανάλογα με την προσωπική του ζωή ο κάθε θεατής θα βρει τον εαυτό του σε κάποιο πρόσωπο ή σε κάποια κατάσταση.

Κατσαφάδος, Παππά
Ο Θοδωρής Κατσαφάδος με την συμπρωταγωνίστριά του, Ιωάννα Παππά (φωτο.: Πάτροκλος Σκαφίδας)

Μαρία: – Το έργο έχει λάβει ήδη μια πρώτη ανατροφοδότηση από το κοινό. Πώς σας κάνει αυτή να αισθάνεστε μέχρι τώρα ή τί προδοκίες σας έχει γεννήσει για την συνέχεια της πορείας του;

Θοδωρής Κατσαφάδος: – Από τις παραστάσεις που έχουμε ήδη κάνει φαίνεται η μεγάλη αποδοχή του κοινού. Συγκινούνται, γελάνε, κλαίνε και το χειροκρότημα στο τέλος είναι θερμότατο και καθόλου συμβατικό.

Μαρία: – Ποια είναι τα σχέδια ή οι επιθυμίες σας καλλιτεχνικά στο τώρα, αλλά και λίγο μετά το «τώρα»;

Θοδωρής Κατσαφάδος: – Έχω πολλά να σκέφτομαι στο «τώρα», γιατί έχω κι άλλες υποχρεώσεις εκτός από τον «Άμλετ». Επιθυμίες έχω γι’ αργότερα και κάποιες σκέψεις. Αλλά τώρα είμαι απόλυτα δοσμένος στο «τώρα».

Διαβάστε ξανά το άρθρο

]]>
https://theatroanesis.gr/%ce%b8%ce%bf%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b1-%ce%b4%ce%b5/feed/ 0
Όλα όσα έμαθε η ζωή στην Ιωάννα Παππά https://theatroanesis.gr/%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%ad%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b5-%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac/ https://theatroanesis.gr/%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%ad%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b5-%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac/#comments_reply Thu, 14 Dec 2017 11:02:05 +0000 http://theatroanesis.gr/?p=1224 Από τον Λευτέρη Σαββίδη για το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Τη συναρπάζει ο κόσμος του Σαίξπηρ, την απωθεί η βία και βρίσκει στον έρωτα την κινητήριο δύναμη της ζωής. Η Ιωάννα Παππά μιλά στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» για τους ηθικούς κώδικες, τους οραματιστές της ζωής και τη σαγηνευτική, αλλά σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου.

«Τους ανθρώπους που από νωρίς έχουν κατανοήσει την ουσία της ζωής, ότι δηλαδή υπάρχει και ματαιότητα στα πράγματα, όσο κι αν η ελπίδα και η θέληση και ο ηθικός τους κώδικας είναι υψηλά, κάτι τους σταματά. Στους οραματιστές προκύπτει αυτή η παραδοχή της αλήθειας και τους κάνει απαισιόδοξους.

Συνήθως, αυτοί που μπαίνουν μπροστά και αναλαμβάνουν τα ηνία είναι άνθρωποι που έχουν λιγότερη επαφή με αυτό που λέμε αλήθεια, μια βαθύτερη πίστη και έναν ακλόνητο κώδικα ηθικών αξιών. Κάπου υπάρχει ένα κενό. Κάπου εκεί υπάρχει και μια πίστη που δεν ξέρω κατά πόσο πατά σε γερές βάσεις.

Το ατομικό επίπεδο, όσο κι αν ακούγεται κοινότοπο, είναι το μόνο πεδίο στο οποίο μπορεί κανείς να ενεργήσει και να κρατήσει μια αισιοδοξία και μια πίστη και να μπορέσει έτσι να επηρεάσει μια μεγαλύτερη ομάδα, και αυτή με τη σειρά της μια πιο μεγάλη κι έτσι να γίνει ίσως κάτι.

Φαντάζομαι ότι υπάρχει αφύπνιση, τουλάχιστον στον περισσότερο κόσμο. Συμβαίνουν τραγικά πράγματα γύρω μας με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά πια, που έχουν ξεπεράσει τα όρια του ανθρώπινου, σε φρικιαστικό βαθμό.

Ο έρωτας, η αγάπη είναι από τα μεγαλύτερα πράγματα με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς στη ζωή και δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα μέσα στη μέρα χωρίς να υπάρχει λίγος χώρος για μια μικρή σκέψη που να αφορά σε αυτόν. Είτε διαβάζοντας, είτε βλέποντας μια ταινία, είτε ακούγοντας μουσική, είτε περπατώντας σε ένα πολύ ωραίο μέρος. Είναι μια διέξοδος από το πραγματικό.

Ο έρωτας βοηθά να αντιληφθούμε τις παραπάνω διαστάσεις της ζωής. Σε βγάζει από τις γραμμές που ορίζουν τα πράγματα. Εμένα προσωπικά μπορεί να μου δώσει απίστευτη δύναμη και πνευματικά και σωματικά σε στιγμές που, αν δεν υπήρχε, μπορεί να μην μπορούσα να σηκωθώ δυο εβδομάδες από το κρεβάτι.

Δύο είδη έρωτα υπάρχουν. Είτε ένας ανεκπλήρωτος, όπου όμως έχει υπάρξει κάτι δυνατό και πολλά υποσχόμενο, είτε μια αγάπη πραγματική που έχει ευοδωθεί. Όχι μια μέτρια κατάσταση, ποτέ. Είναι το απόλυτο στα πράγματα. Αυτό μας κινεί. Κι όταν μιλάμε για κάτι απόλυτο και το κακό συναίσθημα που θα προκύψει από αυτό, φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο απόλυτο.

Ο άνθρωπος έχει αρετές και έχει και πολύ κακές, τερατώδεις πλευρές. Εκεί έχει να κάνει με τον δρόμο που επιλέγει. Είναι η φύση του ανθρώπου τέτοια. Δεν είναι συγκλονιστικός ο χαρακτήρας της Μήδειας; Κι όμως, διαπράττει το μεγαλύτερο έγκλημα.

Μόνο αντιφάσεις έχει ο δυτικός κόσμος. Και από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που είναι απόλυτα πιστοί στο δόγμα τους, αλλά είναι με λάθος δόγμα. Και λες: τι κρίμα να μην υπάρχει ένα δόγμα που να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα και εκεί να δούμε τους πιο φανατικούς;».

*Η Ιωάννα Παππά πρωταγωνιστεί με τους Τάσο Ιορδανίδη, Άρη Λεμπεσόπουλο, Νίκο Πουρσανίδη και Πέμυ Ζούνη στο κλασικό σαιξπηρικό αριστούργημα «Άμλετ», στο θέατρο «Άνεσις»

Διαβάστε ξανά το άρθρο 

 

]]>
https://theatroanesis.gr/%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%ad%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b5-%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac/feed/ 0
«Άμλετ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο θέατρο Άνεσις https://theatroanesis.gr/%ce%ac%ce%bc%ce%bb%ce%b5%cf%84-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%cf%85%ce%af%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bc-%cf%83%ce%b1%ce%af%ce%be%cf%80%ce%b7%cf%81-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84/ https://theatroanesis.gr/%ce%ac%ce%bc%ce%bb%ce%b5%cf%84-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%cf%85%ce%af%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bc-%cf%83%ce%b1%ce%af%ce%be%cf%80%ce%b7%cf%81-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84/#comments_reply Thu, 14 Dec 2017 10:56:55 +0000 http://theatroanesis.gr/?p=1220 Από τη Χαρά Κιούση για το NewsBeast.gr

«Άμλετ» ένα έργο του Σαίξπηρ -ανατομία ψυχής- τόσο κοντά στην αρχαία τραγωδία και τόσο άτρωτο από το χρόνο.Είναι από τα λίγα έργα που παίζεται συνεχώς στο παγκόσμιο θέατρο.

Η ψυχολογική και φιλοσοφική του διάσταση, που διευρύνουν την σκέψη πάνω σε θέματα που ταλαιπωρούν την ανθρώπινη ύπαρξη, προκαλούν τη δημιουργική διάθεση των ασχολούμενων με την Τέχνη. Ο Άμλετ, ένας άνθρωπος ανώτερος και με υψηλά ιδανικά πενθεί για τον ξαφνικό θάνατο του βασιλιά πατέρα του. Ωστόσο ο γάμος της μητέρας του με τον θείο του,  ο οποίος σκότωσε τον αδελφό του για να πάρει το στέμμα και να παντρευτεί τη γυναίκα του, βυθίζει τον ευσυνείδητο Άμλετ σε μελαγχολία. Το φάντασμα όμως του νεκρού πατέρα, του αποκαλύπτει τον αδίστακτο δολοφόνο ζητώντας να πάρει εκδίκηση για το χαμό του. Από κει και πέρα αρχίζει ένα χρονικό φονικό, που πλανάται πάνω από το δίλημμα: «ζει κανείς ή να μην ζει».

Ο Τάσος Ιορδανίδης τόλμησε να υποδυθεί ένα θεατρικό ρόλο από τους δυσκολότερους και πιστεύω πως τα κατάφερε. Ως Άμλετ λειτούργησε με το ένστικτο και τη διαίσθηση  αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ρόλου. Κι’ αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την ψυχική κοινωνική και ιστορική απόσταση από την εποχή του Δανού πρίγκιπα, ο πρωταγωνιστής τάβγαλε  πέρα με τον ολομόναχο και χτυπημένο από τον θάνατο του ήρωα.  Θύμα του υπαρξιακού του μετεωρισμού, των ψυχικών του εκρήξεων και μεταπτώσεων που ξεφεύγουν από τα λογικά πλαίσια και των εναλλασσόμενων  αντιφάσεών του που προβληματίζουν τον θεατή.

Η αινιγματική  μορφή του Άμλετ διαμορφωμένη από σκληρότητα, μοιρολατρία, εκδικητικότητα, υστερίες και νευρώσεις, αλλά και από γενναιοψυχία, αγάπη, συγκρατημένο έρωτα και   φιλία εκφράζει το εσωτερικό του δράμα, την προσωπική του ανυπαρξία. Δοσμένη ίσως με μια μεγαλύτερη ορμή απ’ ότι έπρεπε. Ποιος μπορεί όμως να προσδιορίσει τα όρια αυτού του ήρωα που ορθώνεται στον οικογενειακό κύκλο του παλατιού της Δανίας και οι πράξεις του είναι απόρροια της καρδιάς και του ενστίκτου.

Ο Άρης Λεμπεσόπουλος με τεχνική αρτιότητα έχτισε το ρόλο του αδελφοκτόνου και επιδερμικά καλού Κλαύδιου. Η Πέμη Ζούνη – Γερτρούδη  με μετρημένο παίξιμο περιορίζεται στο περιθώριο των τύψεων και της περιφρόνησης που την καταδίκασε ο γιος της. Συγκινητική Οφηλία η Ιωάννα Παππά. Παίζει με την ευγένεια, την νεανική ορμή, τη λαχτάρα και τη σεμνότητα του έρωτα, με την αξιοπρέπεια της χαράς και του πόνου.

Ορμητικός Λαέρτης ο Νίκος Πουρσανίδης, ανεπίληπτος Οράτιος ο Ιάσονας Παπαματθαίου. Ο Θοδωρής Κατσιφάδος έδωσε ένα δυναμικό Πολώνιο χωρίς ηθικούς φραγμούς, ενώ ο Θοδωρής Κανδηλιώτης ως Φάντασμα-Ηθοποιός έστησε αντίστοιχα μια μη απόκοσμη τροφαντή υπόσταση και ένα διασκεδαστικό θεατρίνο.

Ο Δημήτρης Καπετανάκος – Ρόζεγκραντς και ο Δημήτρης Διακοσάββας – Κίλντενστερν υποδύονται με μια γραφική φυσική αίσθηση χιούμορ,  δυο ρόλους φαινομενικά δευτερεύοντες. Δύο τύποι «που έχουν εμπλακεί σε γεγονότα τα οποία ποτέ τους δεν κατάλαβαν πέρα για πέρα» όπως τονίζει ο Τομ Στόππαρντ. Παίζουν στυλιζαρισμένα, για να μην απορροφήσουν όλα τα προβλήματα του καιρού, παρακολουθούν τα πάντα και «επιβιώνουν γιατί δολοπλοκούν προς ίδιον όφελος».

Η σκηνοθετική συνέπεια του Λεβάν Τσουλάτζε έδωσε μια άρτια παράσταση ιδωμένη «ανάποδα». Κεντρικός χώρος δράσης είναι τα δωμάτια των δυο αυλικών, Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν. Το λιτό σκηνικό του Σταύρου Λίτινα με τα επάλληλα επίπεδα και ανοίγματα διευκολύνει τη δράση και την κίνηση των ηρώων. Αξιοπρεπή κοστούμια, όμορφος φωτισμός και ευχάριστη μουσική δίνουν το δικό τους στίγμα στην παράσταση. Γενικά η όλη ερμηνεία του καλομεταφρασμένου έργου στάθηκε σε υψηλά επίπεδα.

 

Διαβάστε ξανά τη θεατρική κριτική

]]>
https://theatroanesis.gr/%ce%ac%ce%bc%ce%bb%ce%b5%cf%84-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%cf%85%ce%af%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bc-%cf%83%ce%b1%ce%af%ce%be%cf%80%ce%b7%cf%81-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84/feed/ 0
Στα αδιέξοδα της ρωσικής επαρχίας https://theatroanesis.gr/%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ad%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b1%cf%82/ https://theatroanesis.gr/%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ad%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b1%cf%82/#comments_reply Thu, 14 Dec 2017 10:53:53 +0000 http://theatroanesis.gr/?p=1218 Από την Έφη Μαρίνου για την Εφημερίδα των Συντακτών

«Ο Τσέχοφ φέρνει στη λογοτεχνία τα ακατέργαστα ονόματα των ακατέργαστων πραγμάτων» έλεγε ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι για το έργο του μεγάλου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα. Ενα από τα σημαντικότερα έργα του, o «Θείος Βάνιας», παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «Ανεσις» σε σκηνοθεσία, μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία του Δημοσθένη Παπαδόπουλου.

Το έργο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μια ιλαροτραγωδία με ανεκπλήρωτους έρωτες, ψευδαισθήσεις και χαμένα όνειρα στην πλήξη, την ανία, τα αδιέξοδα μιας παρηκμασμένης κοινωνίας σ’ ένα χωριό της αχανούς ρώσικης επαρχίας. Αλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο του «σκηνές από τη ζωή στο χωριό σε τέσσερις πράξεις».

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο κτήμα του Σερεμπριακόφ, όπου ο συνταξιούχος καθηγητής αποφασίζει να περάσει το τέλος της ζωής του μαζί με τους συγγενείς της πρώην συζύγου του: τον γαμπρό του θείο Βάνια, που βασανίζεται από το αίσθημα μιας χαραμισμένης ζωής και ενός ανεκπλήρωτου έρωτα για την πολύ νεότερη σύζυγο του καθηγητή, τη Γελένα, την κόρη του Σόνια, μια στερημένη εργατική κοπέλα που αγαπά κρυφά τον γοητευτικό αλλά παραιτημένο γιατρό Αστρόβ, και την ψευτοδιανοούμενη πεθερά του Μαρία Βασίλιεβνα.

Με επίκεντρο τη διαχείριση του οικογενειακού κτήματος και την άφιξη των ιδιοκτητών από τη Μόσχα για παραθερισμό λίγων ημερών, αναδεικνύονται οι χαρακτήρες και οι σχέσεις.

Ο Βάνιας εργάζεται με πίστη και προσήλωση και συγχρόνως νιώθει ότι τα οράματά του διαψεύστηκαν, οι ιδέες του προδόθηκαν, οι ανθρώπινες σχέσεις γκρεμίζονται με πάταγο. Ενα σχόλιο για την «ατάραχη» ζωή της επαρχίας που αλλοτριώνει σε βάθος και καταρρακώνει ανθρώπους και συνειδήσεις.

Οι ήρωες στον «Θείο Βάνια», διαχρονικοί και δραματικά επίκαιροι, βιώνουν τη φθορά και την ήττα του χρόνου, υποταγμένοι σε μια καθημερινότητα που τους διαλύει. Είναι τραγικοί ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως έχουν ήδη χάσει και ανέλπιδα αναμένουν το τέλος.

Διαβάστε ξανά το άρθρο

]]>
https://theatroanesis.gr/%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ad%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b1%cf%82/feed/ 0
Στο μυαλό του «Θείου Βάνια»: Οκτώ φράσεις για το όνειρο της ευτυχίας https://theatroanesis.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%85%ce%b1%ce%bb%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%ba%cf%84%cf%8e-%cf%86%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5/ https://theatroanesis.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%85%ce%b1%ce%bb%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%ba%cf%84%cf%8e-%cf%86%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5/#comments_reply Thu, 30 Nov 2017 09:49:39 +0000 http://theatroanesis.gr/?p=1215 Από τη Στέλλα Χαραμή για το Monopoli.gr

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος – πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης και μεταφραστής του «Θείου Βάνια» – επιλέγει μερικές από τις εμβληματικότερες στιγμές του τσεχωφικού αριστουργήματος όπως ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Ανεσις.

Φωτογραφίες Πάτροκλος Σκαφιδάς

Στο μυαλό του «Θείου Βάνια»: Οκτώ φράσεις για το όνειρο της ευτυχίας

Ο μέγας ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής, ο συγγραφέας που διείσδυσε όσο κανείς άλλος στην παγκόσμια δραματουργία στο σύμπαν της ματαιωμένης επιθυμίας και των υπαρξιακών αδιεξόδων, ο Αντόν Τσέχωφ εμφανίζει, ίσως, τον πιο πληθωρικό εαυτό του στο «Θείο Βάνια». Έργο γραμμένο το 1896 – σύγχρονο σχεδόν του επίσης αριστουργηματικού «Γλάρου» – προοιωνίζεται τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές (από το πέρασμα της τσαρικής εξουσίας στην Οκτωβριανή Επανάσταση) που θα αναδιαμορφώσουν αμετάκλητα τη ρωσική πραγματικότητα.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον που, από την παρακμή αναζητά τη μετάβαση στη νέα εποχή, ο Τσέχωφ παρατηρεί τον άνθρωπο και τοποθετεί τη ρωσική επαρχία στο κέντρο αυτής της παρατήρησης. Εκεί – σ’ ένα απομακρυσμένο υποστατικό – καταφτάνουν ο συνταξιούχος καθηγητής Σερεμπριακώφ και η νεαρή γυναίκα του Ελένα, σμίγοντας μετά από καιρό με την κόρη του από τον πρώτο γάμο, Σόνια και τον αδελφό της πρώτης του γυναίκας, Βάνια.

 

Ο ερχομός τους θα διαταράξει τις ισορροπίες της καθημερινότητας και της ανώφελης πλήξης που την επιστεγάζει, τα αισθήματα των ανεκπλήρωτων ερώτων θα ξαναβγούν στην επιφάνεια για να ξαναβουλιάξουν ακυρωμένα στο βυθό της ύπαρξης τους και η συμβίωση τους δεν θα βρει λύτρωση ποτέ προς την ευτυχία – παρότι η ελπίδα της είναι το μοναδικό του αίτημα για να βρουν το νόημα της ζωής τους.

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος που δοκιμάζει να αναμετρηθεί με αυτό τον κόσμο μέσα από πολλαπλούς ρόλους (σκηνοθετεί, μεταφράζει και ερμηνεύει το θείο Βάνια για λογαριασμό του θεάτρου Ανεσις) αναγνωρίζει στους ήρωες του Τσέχωφ «πρόσωπα κουρασμένα απογοητευμένα. Πλήξη που οδηγεί στο ποτό. Στην υστερία. Στην τρέλα. Πρόσωπα απεγνωσμένα που ζητούν βοήθεια. Που ψάχνουν κάποιον άλλον ν’ ακουμπήσουν. Αλλά αυτός ο “άλλος” είναι πάντα η λάθος επιλογή. Πρόσωπα κωμικοτραγικά. Κλόουν που βρίσκονται μόνοι πάνω στη σκηνή. Μικρά ανθρωπάκια που γυρίζουν συνέχεια πάνω σ’ έναν πλανήτη που καταστρέφεται». Και επιλέγει τις κορυφαίες στιγμές εξομολογήσεων των ηρώων του που προδίδουν αυτήν, ακριβώς, την ανάγκη τους ν’ αποδράσουν από τη σπαταλημένη τους ζωή.

Vanias 4

«Θα ήθελα να μπορούσα να σβήσω το παρελθόν. Να ξυπνήσω ένα πρωί να έχει ήλιο κι ησυχία και ν’ αρχίσω μια καινούργια ζωή. Να μην υπάρχει παρελθόν. Ν’ αρχίσω απ΄ την αρχή. Αλλά πώς ν’ αρχίσω; Με τι ν’ αρχίσω;»
Θείος Βάνιας

«Πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Αλλιώς δεν θα μπορέσεις να ζήσεις».
Ελένα

Vanias 3

«Όταν φυτεύω ένα δέντρο και το βλέπω να μεγαλώνει, να πρασινίζει, να φουντώνει, νιώθω περήφανος».
Αστρόφ

 

«Θα ζήσουμε. Θα επιβιώσουμε. Θα δουλέψουμε. Θα δουλέψουμε για τους άλλους. Κι ύστερα θα πεθάνουμε. Ήρεμοι. Ήσυχοι. Ο Θεός θα μας λυπηθεί». 
Σόνια

 

Vanias 5

 

 

«Εγώ μπορεί να μην είμαι ευτυχισμένος αλλά είμαι περήφανος».
Τελιέγκιν

 

 

«Η αλήθεια είναι καλύτερη από την αβεβαιότητα».
Ελένα

 

 

Vanias2 Bisbikis

 

 

«Η ιδιοτροπία είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου»
Αστρόφ

 

 

«Θέλω επιτυχία. Φήμη. Δόξα. Θόρυβο».
Σερεμπιάκωφ

 

 

Vanias 6

 VIDEO
]]>
https://theatroanesis.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%85%ce%b1%ce%bb%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%ba%cf%84%cf%8e-%cf%86%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5/feed/ 0
«Εχω την αίσθηση του τώρα, δεν σκέφτομαι το πριν και το μετά» https://theatroanesis.gr/%ce%b5%cf%87%cf%89-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%86%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1/ https://theatroanesis.gr/%ce%b5%cf%87%cf%89-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%86%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1/#comments_reply Thu, 30 Nov 2017 09:41:14 +0000 http://theatroanesis.gr/?p=1213 Συνέντευξη στην Έφη Μαρίνου για την Εφημερίδα των Συντακτών

Ιωάννα Παππά
«Ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά, το διαπιστώνεις κάθε βράδυ πάνω στη σκηνή, υπάρχει όμως η διάθεση να κρατάς την ψυχή σου ανοιχτή», λέει στην «Εφ.Συν.» η δημοφιλής ηθοποιός Ιωάννα Παππά | φωτογραφία: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά, το διαπιστώνεις κάθε βράδυ πάνω στη σκηνή, υπάρχει όμως η διάθεση να κρατάς την ψυχή σου ανοιχτή», λέει στην «Εφ.Συν.» η δημοφιλής ηθοποιός, η οποία ερμηνεύει την Οφηλία στον «Αμλετ» του Σέξπιρ, σε σκηνοθεσία του Γεωργιανού Λεβάν Τσουλάτζε, στο θέατρο Ανεσις.

Εχουν περάσει 14 χρόνια από τον πρώτο της ρόλο, το «Μελτεμάκι» του Παντελή Χορν. Ακολούθησαν κι άλλοι πολλοί, από τη Βιόλα, την Ερωφίλη μέχρι τη Μαρία Πολυδούρη και την Αντιγόνη.

Η Ιωάννα Παππά έχει διαγράψει μια ενδιαφέρουσα θεατρική πορεία με έργα, ρόλους, συνεργασίες με σκηνοθέτες της παλιάς και της νέας γενιάς: Θοδωρή Γκόνη, Νίκο Μαστοράκη, Θωμά Μοσχόπουλο, Γιάννη Χουβαρδά, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Οσκάρα Κορσουνόβα, Μάγια Λυμπεροπούλου, Κωνσταντίνο Ρήγο, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Ρούλα Πατεράκη, Εφη Θεοδώρου, Σύλβια Λιούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Θέμη Μουμουλίδη, Γιάννη Μόσχο, Μαριάννα Κάλμπαρη, Λεβάν Τσουλάτζε, Γιώργο Αρμένη, Δημήτρη Τάρλοου, Δήμο Αβδελιώδη.

Και τώρα η Ιωάννα Παππά γίνεται Οφηλία στον «Αμλετ» του Σέξπιρ που σκηνοθετεί ο Γεωργιανός Λεβάν Τσουλάτζε στο θέατρο Ανεσις, συμπρωταγωνιστώντας με τον Τάσο Ιορδανίδη και την Πέμυ Ζούνη. Αλλά ούτε τα Δευτερότριτα άφησε ελεύθερα. Στο θέατρο του Γιώργου Αρμένη ερμηνεύει το αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

«Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφής ο κόσμος που ο Λεβάν Τσουλάτζε ήθελε να δημιουργήσει για τον “Αμλετ”, όπως και ο τρόπος του να προσεγγίζει το θέατρο. Παρά τον ελάχιστο χρόνο που είχαμε για προετοιμασία, ένα μήνα, εκείνος ήξερε πολύ καλά τι ήθελε.

Ηρθε με έτοιμη σχεδόν την παράσταση. Ο θίασος συγχρωτίστηκε με απόλυτη προσωπική εμπλοκή, χωρίς διαλείμματα, χωρίς ρεπό. Το αποτέλεσμα αποτυπώνει τη συνολική πρόταση του σκηνοθέτη, αλλά την κατάθεση του ενός ηθοποιού», μας λέει η Ιωάννα Παππά.

• Ποια είναι η πρόταση του σκηνοθέτη για ένα έργο τέτοιας πολυσημίας;

Η σκηνή διαμορφώνεται από ένα δωμάτιο που θα μπορούσε να λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος, τον τόπο όπου κινούνται όχι το βασιλικό ζευγάρι αλλά οι υπόλοιποι ήρωες. Εκεί εξελίσσονται όλες οι σκηνές, ενώ από έναν πλάγιο χώρο, υποψία του παλατιού, παρακολουθείς τη δράση. Ο σκηνοθέτης προσπάθησε να μετατρέψει την αδυναμία της μικρής παραγωγής και του ολιγάριθμου θιάσου σε προτέρημα.

Οι Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν παίζουν κι άλλους ρόλους, είναι τα δυο πρόσωπα που φέρουν το σχόλιο της συγκεκριμένης ανάγνωσης του έργου. Δυο πολίτες, απλοί εργαζόμενοι στο παλάτι, όπου αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις των ευγενών όπως ο λαϊκός άνθρωπος της καθημερινότητας: με σεβασμό, αγάπη αλλά κάποιες στιγμές και με μια διάθεση κανιβαλισμού, στοιχείο που εξισορροπεί το τραγικό στοιχείο του έργου.

Η παράσταση εικαστικά δεν ορίζεται στο τότε ή στο τώρα, τα κοστούμια φέρουν την επισημότητα που τους αρμόζει, αλλά γενικά επικρατεί ένα ύφος μεταβατικότητας καθώς μια άλλη τάξη πραγμάτων έχει επιβληθεί με τον ερχομό του νέου βασιλιά. Δεν υπάρχει χώρος έκφρασης της νέας γενιάς, αυτής που εκπροσωπείται από τον Αμλετ, την Οφηλία, τον Οράτιο.

• Ποια φράση θα ξεχωρίζατε από το κείμενο;

Της Οφηλίας, όταν λέει κάτι που για μένα σημαίνει πολλά: «Ο θεός να σας λυπηθεί…»· και του Αμλετ: «Ο κόσμος γκρεμίζεται κι εγώ γεννήθηκα για να τον στερεώσω». Η Οφηλία μπορεί να διαβάζει τη ζωή με μια ματιά κι είναι πρόθυμη να την αγκαλιάσει.

Ενα πλάσμα που κατανοεί τον κόσμο, την αδυναμία του. Αγαπάει τον Αμλετ, οι δυο τους έχουν ψυχική σύνδεση από παιδιά, μια βαθιά ανθρώπινη σχέση, δεν πρόκειται για ένα απλό ρομαντικό ειδύλλιο. Σε τόσο δυνατές σχέσεις, όταν ο ένας κλονίζεται, κλονίζεται και ο άλλος. Η Οφηλία, βλέποντας τη σωματική και ψυχική πτώση του Αμλετ, τρελαίνεται, ο κόσμος της καταρρέει.

Εκείνος και ο νεκρός πια πατέρας της ήταν οι άξονες της ζωής της. Η εκδήλωση της τρέλας γίνεται την ίδια στιγμή στη σκηνή, όταν μετά από μια πρώτη άρνηση συνειδητοποιεί τα γεγονότα, τα αποδέχεται. Μια προσέγγιση του Λεβάν που τη θεωρώ ανθρώπινη, κάτι πολύ πραγματικό.

• Να φιλοσοφεί κανείς πάνω στη ζωή ή να μη φιλοσοφεί;…

Να φιλοσοφεί, αλλά συγχρόνως να ζει. Η πικρή ιστορία του Αμλετ σε σχέση με το κατά πόσο αξίζει να ζεις αποτελεί τον βασικό άξονα προσέγγισης του έργου. Το κείμενο δεν είναι έμμετρο, προσπαθήσαμε η ιστορία να είναι προσιτή με τρόπο ανθρώπινο, λιτό, χωρίς διάθεση παραπανίσιων εντυπωσιασμών, χωρίς υπογραμμίσεις.

Τα βασικά ερωτήματα προκύπτουν από την πλοκή, ο θεατής γίνεται μέρος της ιστορίας. Ο Αμλετ, ένα λαμπερό πνεύμα, πολύ νέος γίνεται στοχαστής της ζωής, της ύπαρξης, του τι αξίζει, γιατί όσα του συμβαίνουν είναι ακραία, τρομακτικά.

Αυτό που τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους ήρωες είναι η απόσταση που παίρνει από τα γεγονότα και το συναίσθημα που προκαλούν. Αναλύει το καθετί με την εκλογίκευση και την ψυχρότητα του επιστήμονα.

• Οι καλλιτέχνες λέτε συχνά ότι το θέατρο μπορεί να ανοίξει μια χαραμάδα στο μυαλό, στην καρδιά του θεατή, προς την αυτογνωσία. Οι ίδιοι οι ηθοποιοί μετακινούνται εσωτερικά μέσα από τα μεγάλα κείμενα, ή το κέρδος της γνώσης εξαντλείται στο στοίχημα της σκηνής;

Αυτό εξαρτάται από το πόσο ο ηθοποιός διατίθεται στη διαδικασία αυτογνωσίας. Θα μετακινηθεί μέσα του προς τα εκεί που θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς· η διαδικασία του θεάτρου διευκολύνει, το φέρνει πιο γρήγορα. Δεν διαμορφώνεσαι ριζικά, απλώς εξελίσσεται η φυσική τάση που έχεις. Ερχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και τότε κρίνεται το πώς έγραψαν μέσα σου κείμενα τόσο σπουδαία.

Αν η τάση σου είναι προς την αρετή, προς τα εκεί θα οδηγηθείς… Από μικρή ηλικία ένιωθα έντονα την αίσθηση της ματαιότητας. Η επαφή με τα έργα, όπου το θέμα του θανάτου είναι κυρίαρχο, την ενέτεινε. Παρακολουθώ τον εαυτό μου πώς αντιδρά μέσα στις αντινομίες της καθημερινότητας, σκέφτομαι, αναζητώ έναν βηματισμό σ’ αυτό το σύντομο πέρασμα της ζωής.

Αλλά οι προτεραιότητες, οι αξίες, οι υποχρεώσεις με γειώνουν. Δεν έχω αναλογιστεί για το μετά, δεν πιστεύω ότι κάτι άλλο μας περιμένει. Ομως το αναπότρεπτο τέλος βάζει ερωτήματα: πόσο άδικη είναι η ζωή, πόσο λιγότερες οι στιγμές χαράς από εκείνες του πόνου.

Και τότε μας παρηγορεί αυτό το τετριμμένο: αυτή η μικρή στιγμή ευτυχίας έχει την αξία της γιατί λάμπει ανάμεσα στις άλλες. Είναι τελικά ζήτημα αποδοχής των αντιφάσεων. Το μόνο που μένει είναι η διαρκής προσπάθεια, η ελπίδα, κι όπως λέει ο Αμλετ: «Να είσαι συνεπής με τον εαυτό σου».

• Αρκεί να τον γνωρίζεις…

Νομίζω ότι είναι μαχητό, οι αλληλοσυγκρουόμενες σκέψεις είναι που μας μπλοκάρουν. Να τολμήσουμε, ν’ ανοίξουμε, να μη φοβόμαστε, να μη μας καθορίζει ο κοινωνικός περίγυρος, να είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε, να χάσουμε κεκτημένα. Μόνο μέσα από τέτοιες διαδικασίες προχωράς. Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν βολεύονται, που υπερασπίζουν αυτό που είναι.

Εγώ το προσπαθώ τουλάχιστον, στη δουλειά και στη ζωή μου. Είμαι ετοιμοπόλεμη, σε εγρήγορση, ώστε να ανατρέψω μια κατάσταση καθίζησης, στασιμότητας που με κάνει να δυσφορώ, να αρρωσταίνω.

• Είστε ετοιμοπόλεμη με ποια όπλα;

Μια βαθιά πίστη που έχω από μικρή και δεν ακουμπά κάπου συγκεκριμένα. Δεν ματαιώνομαι εύκολα. Δεν χάνω τη διάθεση για τη ζωή. Ποτέ δεν σταμάτησα στις αναποδιές, τις δυσκολίες, τις αποτυχίες. Κάθε ξημέρωμα είναι ένα καινούργιο στοίχημα. Θα ερωτευτώ ξανά, θα δημιουργήσω, θα συνεργαστώ. Εχω την αίσθηση της στιγμής, του τώρα. Δεν σκέφτομαι το πριν ούτε το μετά.

Το αύριο -αβέβαιο κι αυτό, θα γίνει χθες- με απασχολεί ώς ένα βαθμό ώστε να αποφύγω τις παγίδες· δεν εννοώ να ορίσω ένα αυστηρό πλαίσιο γύρω μου. Ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά, το διαπιστώνεις κάθε βράδυ πάνω στη σκηνή. Υπάρχει όμως η διάθεση να κρατάς την ψυχή σου ανοιχτή, να μπορείς να δέχεσαι και να προσφέρεις καλοσύνη. Αυτό το πεδίο θετικής τροφοδοσίας αναζητώ στη ζωή στο θέατρο, στη ζωή μου.

• Ομως το κοινωνικό πλαίσιο, η ανάγκη να ανήκουμε κάπου, καθορίζει τη στάση μας στη ζωή. Διαχωρίζοντας τη θέση σου δεν απομονώνεσαι;

Δεν γίνεται να βγεις έξω από τον κοινωνικό μηχανισμό, ν’ αποφύγεις πράγματα επιβεβλημένα αιώνες τώρα. Σίγουρα όμως μπορείς να διαφοροποιήσεις τη στάση σου έτσι που να οδηγηθείς σιγά σιγά προς τα εκεί όπου δεν χρειάζεσαι τις νόρμες του συστήματος, όπου, τουλάχιστον, δεν θα είσαι πλήρως εξαρτημένος.

Πιστεύω ότι το κόστος της προσκόλλησης στο πλαίσιο είναι χειρότερο από την όποια απομόνωση. Και βρίσκω πιο σημαντικό να κατορθώσεις να ανήκεις στον εαυτό σου. Αλλωστε, ποιος είναι σήμερα εναρμονισμένος με το πλαίσιο; Τελευταία, και λόγω της κρίσης, βλέπω ανθρώπους σε παροξυσμό, σε διαρκή διατάραξη, αδυναμία επικοινωνίας.

Το ζητούμενο είναι να αποκτάς ισότιμη σχέση, να το παλεύεις με τον διάλογο· κι όταν αυτός είναι αδύνατος να φεύγεις. Παρατηρώ πως όσοι τα πάνε καλά με τον εαυτό τους, όπως λέμε, έχουν ειρηνική συνύπαρξη και με τους άλλους.

Είναι κοινώς αποδεκτοί, αγαπιούνται. Κι αυτό γιατί έχοντας κατακτήσει κάτι σημαντικό μπορούν να το διαχέουν χωρίς προσπάθεια. Είναι πομποί θετικής σκέψης και ενέργειας. Βέβαια, στη δύσκολη εποχή μας για να προτάξεις αυτήν τη στάση σημαίνει ότι έχεις κάνει μια συνειδητή επιλογή.

• Πώς είναι η μετάβαση από σκηνοθέτη σε σκηνοθέτη.

Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές αντιλήψεις για το θέατρο. Παθαίνεις μια σχιζοφρένεια, αλλά ανακαλύπτεις ότι δεν μετράει τόσο η προετοιμασία όσο η διαθεσιμότητά σου. Να είσαι εκεί, παρούσα κάθε στιγμή, να αδειάζεις, να γεμίζεις, να γνωρίζεις το καινούργιο, το διαφορετικό. Εχω μια γεμάτη διαδρομή, είμαι ικανοποιημένη.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στη φάση όπου μπορώ να λειτουργώ στο θέατρο με τον τρόπο που πάντα ήθελα. Δεν με ορίζει πια· μπορώ να το ορίσω. Δεν βιάζομαι, ό,τι είναι να γίνει θα συμβεί σύμφωνα με τη στάση, τις επιλογές σου. Φυσικά, δεν εξαρτώνται όλα από εσένα, έχει να κάνει με τη συγκυρία της συνάντησης, αφουγκράζεσαι αν θα λειτουργήσει αυτό που δημιουργείς, αν θα είναι μια πετυχημένη στιγμή.

• Κι όταν δεν είναι πετυχημένη;

Δύσκολο… Πάντα ξεκινάμε με μόχθο και την ελπίδα για ένα όμορφο αποτέλεσμα, κι όταν βγαίνει κατώτερο των προσδοκιών νιώθεις τη ματαίωση. Ωστόσο, προσπαθείς να το σώσεις σε ό,τι αφορά τη δική σου συμμετοχή και συνολικά για την παράσταση. Σ’ αυτή την περίπτωση δυσκολεύομαι να παραιτηθώ, να πω «μια δουλειά είναι, θα περάσει».

Είμαι από τους ηθοποιούς που κάθε βράδυ προσπαθεί για να συμβεί το καλύτερο δυνατόν πάνω στη σκηνή. Το θέατρο πρέπει να δημιουργεί δονήσεις στους ηθοποιούς και στους θεατές. Σήμερα, δεν υπάρχει το ρίσκο άλλων εποχών, οι παραγωγοί που επενδύουν χρήματα δύσκολα θα στηρίξουν μια παράσταση που μοιάζει αβέβαιη. Γι’ αυτό οι καλλιτέχνες παλεύουν για την ουσία της δουλειάς τους σε συνθήκες αντίξοες.

Καμιά εξουσία δεν μπορεί να κάνει ριζικές τομές

• Το «θέατρο« της πολιτικής το παρακολουθείτε;

Δεν ασχολούμαι περισσότερο απ’ όσο αντέχω. Είναι χώρος που καθρεφτίζει ό,τι γίνεται στην κοινωνία. Ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δεδομένα, δύσκολα μετακινούνται. Για πρώτη φορά ο κόσμος ήρθε σε μια ουσιαστική επαφή με την πολιτική, έγινε ενεργός, ασχολήθηκε, ήλπισε, επένδυσε. Κι όπως ήταν μαζική αυτή η συνειδητοποίηση έτσι μαζικά ήρθε και η απογοήτευση.

Πιστεύω πια ότι καμιά εξουσία δεν μπορεί να κάνει ριζικές τομές, σε βάθος. Γίνονται κάποια μικρά βήματα προς τα εμπρός – καλό είναι κι αυτό. Αλλά μια χώρα μικρή, εξαρτημένη, πώς να διεκδικήσει τις μεγάλες τομές; Ας μάθουμε τουλάχιστον τη σωστή διαχείριση, αυτή που είναι προς όφελός μας. Μακάρι να υπήρχε και πριν από χρόνια αυτός ο προβληματισμός.

Ισως να είχαμε βάλει τις βάσεις ώστε η εξάρτηση να μην είναι τόσο δεσμευτική. Από εδώ και πέρα ό,τι μπορεί να διασωθεί. Ας μην το βάζουμε κάτω. Κάποια στιγμή αλλάζουν οι συγκυρίες, οι θεωρίες του κόσμου, δημιουργείται μια νέα ευκαιρία.

• Για νέες ψευδαισθήσεις;…

Ισως, αλλά η ελπίδα και ο αγώνας είναι μονόδρομος. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι κι αυτό είναι αναμενόμενο. Οταν η σύγκρουση είναι νόμος στο Σύμπαν, στη φύση, πώς αναρωτιόμαστε για το χάος στην κοινωνία; Δεν θα ήταν περίεργο να ζουν οι άνθρωποι εν ηρεμία;…

Διαβάστε ξανά τη συνέντευξη

]]>
https://theatroanesis.gr/%ce%b5%cf%87%cf%89-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%86%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1/feed/ 0
#Shooting: Ιωάννα Παππά: «Η δικαίωση στο πλήρωμα του χρόνου έρχεται γι αυτόν που ξέρει να περιμένει» https://theatroanesis.gr/shooting-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%bc/ https://theatroanesis.gr/shooting-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%bc/#comments_reply Thu, 30 Nov 2017 09:34:40 +0000 http://theatroanesis.gr/?p=1210 Συνέντευξη  στη Νικολέττα Μακρή για το KLIK Magazine

 

Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη όταν ξυπνάτε το πρωί;

 Να φτιάξω οπωσδήποτε καφέ.

 

 Τι μπορεί να σας κάνει να μην κοιμηθείτε το βράδυ;

 Μια οποιαδήποτε κακή στιγμή μέσα στην ημέρα.

 

 Σε ποιες περιπτώσεις κάνετε πίσω;

 Όταν αντιλαμβάνομαι την ματαιότητα της  σύγκρουσης.

 

Αν γυρίζατε πίσω το χρόνο ποια συμβουλή θα σας έδινε ο νεότερος εαυτός σας;

Να έχω υπομονή. Η δικαίωση στο πλήρωμα του χρόνου έρχεται γι αυτόν που ξέρει να περιμένει.

 

Άσχημη και να ζήσετε για πάντα ή όμορφη και να ζήσετε λιγότερο;

 Να ζήσω όμορφα μέχρι να πεθάνω.

 

Ποια είναι η χειρότερη σας συνήθεια;

Προτιμώ να πω την αλήθεια.

 

 Τι δεν μπορείτε να αποχωριστείτε με τίποτα;

Τα υγρά μαντηλάκια.

 

Τι μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ψυχραιμία σας;

Η απότομη συμπεριφορά.

 

Αν εμφανιζόταν στη ζωή σας σήμερα ένας παλιός ανεκπλήρωτος έρωτας, τι θα κάνατε;

Τίποτα.

 

Ποια μνήμη από τα παιδικά σας χρόνια είναι η πιο δυνατή;

Τα Χριστούγεννα και οι διακοπές τα καλοκαίρια.

 

Πιστεύετε στο κάρμα;

Με έναν τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω λογικά.

 

Πείτε μας ένα επάγγελμα που θα ήταν ευχαριστημένοι οι γονείς σας αν κάνατε..

 Είναι ευχαριστημένοι με αυτό που είμαι.

 

Τι σας παρακινεί στο να πετύχετε;

Η πίστη στην δύναμη της επικοινωνίας.

 

Ποια εποχή από τη ζωή σας αναπολείτε;

Καμία.

 

Για ποιο πράγμα θα αγωνιζόσασταν σήμερα;

Για την ελευθερία και την εξάλειψη της βίας.

 

Πώς βλέπετε το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας;

Αδικαίωτο.

 

Aν μπορούσατε να καταργήσετε ένα κομμάτι της σύγχρονης τεχνολογίας, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Ή το καταργείς ή το αποδέχεσαι καθ ολοκληρίαν.

 

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε σε έναν εξωγήινο;

«Ο άνθρωπος πιστεύει ότι ο προσαρμοστικότερος επιβιώνει. Μήπως έχετε κάποια καλύτερη θεωρία;»

 

Αν χρειαστεί να πάτε σε ένα έρημο νησί, ποιον δικό σας άνθρωπο θα πάρετε μαζί σας για να αισθάνεστε ασφαλής;

Τον σύντροφό μου.

 

Ποιο είναι το πιο μεγάλο σας όνειρο;

Να αναλάβει ο άνθρωπος το καθήκον του απέναντι στην ανθρωπότητα. Να στρέψει το βλέμμα του στο φως.

 

ΒULLETS:

H Ιωάννα Παππά υποδύεται την Οφηλία στο δημοφιλές έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Άμλετ» σε σκηνοθεσία του Λεβάν Τσουλάτζε, στο θέατρο Άνεσις (Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι). Επίσης πρωταγωνιστούν οι: Τάσος Ιορδανίδης, Άρης Λεμπεσόπουλος, Πέμη Ζούνη, Θοδωρής Κατσαφάδος.

Διαβάστε ξανά τη συνέντευξη

]]>
https://theatroanesis.gr/shooting-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%bc/feed/ 0
Δ. Παπαδόπουλος: «Ο Βάνιας είναι ένας κωμικοτραγικός κλόουν, ένα παιδί που του λείπει η αγάπη» https://theatroanesis.gr/%ce%b4-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ba%cf%89/ https://theatroanesis.gr/%ce%b4-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ba%cf%89/#comments_reply Thu, 30 Nov 2017 09:28:38 +0000 http://theatroanesis.gr/?p=1207 Συνέντευξη στη Γιώτα Δημητριάδη για το Αθηνόραμα

Ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης αυτή την περίοδο έχει μπει για τα καλά στον μαγικό κόσμο του Τσέχοφ, καθώς σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας στο Θέατρο Άνεσις. Μ’ αφορμή την παράσταση μίλησε στο athinorama.gr και για την απόφασή του να μεταναστεύσει στη Γερμανία.

Οι ήρωες του έργου είναι υποταγμένοι σε μια καθημερινότητα που τους διαλύει. Πόσο δύσκολο είναι να αντισταθεί κανείς στη φθορά της καθημερινότητας. Τι κάνετε εσείς σε προσωπικό επίπεδο για να την αντιμετωπίσετε;
Είναι πραγματικά δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην φθορά της καθημερινότητας. Νομίζω ότι αυτό που βοηθά είναι η συνειδητοποίηση ότι η φθορά είναι κι αυτή μέρος του παιχνιδιού. Μερικές φορές και απαραίτητη. Χρήσιμη, Αν την αντιμετωπίσεις έτσι, μπορείς να κερδίσεις από αυτήν. Ο Βάνιας αυτό ακόμα δεν έχει καταλάβει.

Πριν μερικά χρόνια πήρατε ξαφνικά την απόφαση να μεταναστεύσετε στο Βερολίνο. Σήμερα που έχετε ζήσει αυτή την εμπειρία τι έχετε αποκομίσει σε προσωπικό και τι σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Έγινα πιο ανοιχτός. Μπαίνω πιο εύκολα στην θέση του άλλου. Και προσωπικά και επαγγελματικά.

Τι σας έλειψε περισσότερο από την Ελλάδα και από τι νιώθατε ανακουφισμένος που απαλλαχθήκατε αυτά τα χρόνια;
Μου έλειψαν οι αγαπημένοι μου άνθρωποι και το φως της Ελλάδας. Δεν έφυγα για να ξεφύγω ή να απαλλαχτώ από κάτι. Έφυγα για να κερδίσω περισσότερες εμπειρίες.

 Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος με τη Θάλεια Ματίκα σε σκηνή της παράστασης
Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος με τη Θάλεια Ματίκα σε σκηνή της παράστασης

Στην παράσταση υπογράφετε τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση, τη δραματουργική επεξεργασία και παράλληλα κρατάτε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν το έργο και ο ρόλος που σας οδήγησαν να παίξετε και πάλι μετά από απουσία επτά χρόνων ή σας είχε λείψει ούτως ή αλλιώς η σκηνή;
Η σκηνή δεν μου έλειψε σίγουρα. Έπαιζα συνέχεια αυτά τα επτά χρόνια αλλά όχι στην Ελλάδα. Ο ρόλος όμως, όπως εγώ τον οραματίστηκα, καθορίζει και την σκηνοθετική γραμμή. Ήταν από τις λίγες φορές που ήθελα να παίξω σε δική μου σκηνοθεσία γιατί η απόδοση του ρόλου είναι η βάση της σκηνοθεσίας του έργου.

Ποια είναι τα ξεχωριστά και διαφορετικά στοιχεία που θα δούμε στο δικό σας «Θείο Βάνια» ;
Ο Βάνιας είναι ένας κωμικοτραγικός κλόουν. Ένα παιδί που του λείπει η αγάπη. Κάποιος που ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια.

Στην παράσταση δημιουργείτε μια συνθήκη μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, που ενισχύεται από τα μελαγχολικά πολυεπίπεδα στρώματα ηλεκτρονικών ήχων και μουρμουρητών των Radiohead. Τι σας ενέπνευσε γι’ αυτή τη συνθήκη;
Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ονειρικό στοιχείο. Κουνημένη εικόνα υπάρχει γιατί από ένα σημείο και μετά βλέπουμε την ιστορία μέσα από το ταραγμένο μυαλό του Βάνια.

Διαβάστε ξανά το άρθρο

]]>
https://theatroanesis.gr/%ce%b4-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ba%cf%89/feed/ 0
Η πρόκληση του «Θείου Βάνια» με μουσικές Radiohead https://theatroanesis.gr/%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba/ https://theatroanesis.gr/%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba/#comments_reply Thu, 30 Nov 2017 09:25:49 +0000 http://theatroanesis.gr/?p=1205 Από τη Μαρία Κρύου για το Αθηνόραμα

Διαχρονική και αφοπλιστική, η ιστορία του «Θείου Βάνια» του Άντον Τσέχοφ ξεδιπλώνεται στη σκηνή του Άνεσις, με τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε avant premiere αποκλειστικά για τους αναγνώστες του «α» στις 13/11.

Ζώντας μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος μας έδωσε τα τελευταία δύο χρόνια το σκηνοθετικό του στίγμα με δύο παραστάσεις που συζητήθηκαν, το «Καζιμίρ και Καρολίνα» του Έντεν φον Χόρβαρτ (Cartel, 2016) και το «Στρίψιμο της βίδας» (Άνεσις, 2017). Η δυναμική επιστροφή του στη θεατρική Αθήνα σηματοδοτείται και από το νέο στοίχημα που θέτει στη σκηνή του Άνεσις. Μετέφρασε τον «Θείο Βάνια» του Άντον Τσέχοφ, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε αυτήν την ιλαροτραγωδία του 1897, που συμπυκνώνει το υπαρξιακό αδιέξοδο μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός υποστατικού. Ένα αόρατο νήμα μελαγχολίας συνδέει τον συνταξιούχο καθηγητή Σερεμπριάκοφ (Θοδωρής Κανδηλιώτης), τον Βάνια (Δημοσθένης Παπαδόπουλος), αδερφό της πρώτης γυναίκας του, και τη Σόνια (Σοφία Πανάγου­), κόρη­ του καθηγητή και ανιψιά του Βάνια.

Ο καθηγητής και η νεαρή γυναίκα του Ελένα (Θάλεια Ματίκα) επιστρέφουν στο υποστατικό όπου μένει ο Βάνιας και συναντούν τον γιατρό Αστρόφ (Βασίλης Μπισμπίκης), τον ξεπεσμένο γαιοκτήμονα Τελιέγκιν (Δημήτρης Καπετανάκος), τη γριά παραμάνα Μαρίνα (Μάνος Καζαμίας), τον εργάτη του κτήματος (Δημήτρης Καπετανάκος) και τη Μαρία (Δημήτρης Διακοσάββας), μητέρα της πρώτης γυναίκας του καθηγητή. Φθαρμένοι και ηττημένοι, ζουν υποταγμένοι στη μοίρα, χωρίς ελπίδα.

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος επιχειρεί να μας αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και να συνδυάσει τη λογική και το συναίσθημα, ιχνογραφώντας ατελέσφορους έρωτες και συναισθηματικά αδιέξοδα, και κυρίως να μας κάνει να νιώσουμε πόσο επίκαιροι και γνώριμοι είναι οι ήρωες του Τσέχοφ. «Θα ’θελα να μπορούσα να διαγράψω το παρελθόν. Να ξυπνήσω ένα πρωί, να έχει ήλιο και ησυχία και ν’ αρχίσω μια καινούργια ζωή. Να μην υπάρχει παρελθόν. Ν’ αρχίσω απ’ την αρχή. Αλλά πώς ν’ αρχίσω; Με τι ν’ αρχίσω;» υπογραμμίζει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης.

Δεν πρόκειται για ένα κλασικό ανέβασμα με σκηνικό και ρούχα εποχής. Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος δημιουργεί μια συνθήκη μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, που ενισχύεται από τα μελαγχολικά πολυεπίπεδα στρώματα ηλεκτρονικών ήχων και μουρμουρητών των Radiohead. Η Ηλένια Δουλαδίρη ανέλαβε τα κοστούμια και ο Σταύρος Λίτινας το σκηνικό.

]]>
https://theatroanesis.gr/%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba/feed/ 0
Ιωάννα Παππά στο TOC: Ποτέ δεν παγιδεύτηκα από την εξωτερική μου εμφάνιση https://theatroanesis.gr/%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf-toc-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b7%ce%ba/ https://theatroanesis.gr/%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf-toc-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b7%ce%ba/#comments_reply Thu, 30 Nov 2017 09:21:56 +0000 http://theatroanesis.gr/?p=1203 Συνέντευξη στην Κατερίνα Λυμπεροπούλου για το THE TOC

Παρ’ ότι έχει πρωταγωνιστήσει σε άλλες έξι παραστάσεις με έργα Σαίξπηρ, είναι η πρώτη φορά που η Ιωάννα Παππά βάζει το κοστούμι της Οφηλίας. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι παραστάσεις στο θέατρο “΄Ανεσις” με την βραβευμένη ηθοποιό να υποδύεται την τραγική ηρωϊδα στον “΄Αμλετ” υπό τις οδηγίες τουυ γεωργιανού σκηνοθέτη, Λεβάν Τσουλάτζε. Με αφορμή αυτή την παράσταση η Ιωάννα Παππά, μια από τις πιο χαρισματικές ηθοποιούς της γενιάς της, βρέθηκε στο στούντιο του TheTOC και μίλησε για την επαγγελματική αλλά και την προσωπική της ζωή, για τις διακρίσεις που έχει λάβει, για τις αγωνίες και τους φόβους της, βεβαιώνοντας ότι είναι ένας “εσωτερικός” άνθρωπος. Κάνει τελικά ένα μοναχικό επάγγελμα;

 

Από την παράσταση "Αμλετ" Φωτογραφία: Patroklos Skafidas
Από την παράσταση “Αμλετ” Φωτογραφία: Patroklos Skafidas

– Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το “ναι” να ενσαρκώσεις την Οφηλία στην παράσταση “΄Αμλετ” που παρουσιάζεται στο θέατρο “΄Ανεσις”;

Ο Σαίξπηρ είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς.  Άυτή είναι η 6η Σαιξπηρική παράσταση που συμμετέχω. Ηταν το έργο, ο ρόλος, οι υπόλοιποι ηθοποιοί και φυσικά ο σκηνοθέτης, ο γεωργιανός Λεβάν Τσουλάτζε, που είναι βασικός συνεργάτης του Τάσου Ιορδανίδη, υπεύθυνου του θεάτρου Ανεσις ο οποίος στην παράσταση αυτή υποδύεται τον ΄Αμλετ. Και μπορώ πολύ να καταλάβω που ο Τάσος επιμένει να καλεί τον Λεβάν να ξανασκηνοθετήσει. Είναι ένας άνθρωπος με γνώση για το θέατρο, ταλέντο και πάρα πολύ καλοσύνη.

– Πως νιώθετε εσείς που προανάφερες αλλά και ο Αρης Λεμπεσόπουλος στο ρόλο του Βασιλιά της Δανίας, η Πέμη Ζούνη ως Γερτρούδη, ο Θοδωρής Κατσαφάδος ως Πολώνιος και οι άλλοι συντελεστές της παράστασης να συναγωνίζεστε τα μεγαθήρια του παγκόσμιου θεάτρου που έχουν υποδυθεί αυτούς τους ρόλους;

Αν το δούμε κάπως έτσι, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά: τα έργα είναι εκεί και μας προκαλούν να αναμετρηθούμε μαζί τους. Σ’ αυτή τη διαδικασία μπαίνεις μόνο αν υπάρξει μια πολύ γερή βάση, και σίγουρα τίποτα δεν γίνεται χωρίς πολύ σκέψη και προετοιμασία. Η Οφηλία είναι μια κοπέλα που έχει βαθιά συνείδηση του τι σημαίνει ζωή από πολύ νωρίς. Είναι από τα παιδά που γρήγορα καταλαβαίνουν ότι στη ζωή υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς με κατανόηση κι αγάπη. Είναι ένα πλάσμα που προσφέρει αγάπη. Είναι εκεί, στηρίζει, και μόλις βλέπει να καταρρέει ένας άνθρωπος που θεωρεί το πιο λαμπερό μυαλό της εποχής, ένα νέο άτομο, ο διάδοχος του θρόνου κι η ελπίδα του τόπου, καταρρέει κι η ίδια. Είναι ο άνθρωπος από το χέρι του οποίου θα σκοτωθεί ο πατέρας της. Αυτό την οδηγεί στην τρέλλα. Κι εκεί αυτοκτονεί.

– Εχεις συνεργαστεί με πολύ μεγάλους σκηνοθέτες. Γκόνης, Κουτσομύτης, Τάρλοου…

Δεν μπορείς εύκολα να ξεχωρίσεις διότι πρόκειται για πολύ διαφορετικούς ανθρώπους που σε βάζουν σε διαφορετική διαδικασία. Είναι ένα νέο ξεκίνημα, μια καινούργια σχέση. Σίγουρα επικοινωνείς διαφορετικά με τον καθένα. Από τους περισσότερους όμως – διότι πρόκειται για πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες και να προσθέσω τους Μαρμαρινό Ευαγγελάτου, Χουβαρδά, Μοσχόπουλο, Πατεράκη, Μαστοράκης, Μόσχος.. –

– … είναι μεγάλη η λίστα

Νομίζω ότι είμαι πολύ τυχερή που έχω συναντηθεί μ’ όλους αυτούς τους σκηνοθέτες σε μεγάλα έργα. Με έχουν πλουτίσει και σε τεχνικό επίπεδο.

– “Ενιωσα ότι η εξωτερική μου εμφάνιση μπορει να με παγιδεύσει γιατί ο εσωτερικός μου κόσμος δεν έχει να κάνει απαραίτητα μ’ αυτό που βγαίνει προς τα έξω”, έχεις πει. Το προσυπογράφεις και σήμερα;

Αμα τη εμφανίσει μου λες “αυτό είναι ένα γλυκό κορίτσι”. Οταν πρωτοβγήκα (κι ήμουν πολύ νέα) “έγραψα” κάπως έτσι, ως ένα νέο, εύθραυστο κορίτσι. Είμαι όμως αρκετά δυναμική κι έχω στοιχεία που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Προσωπικά είχα ανάγκη να κινηθώ και σ’ άλλους χαρακτήρες και να μην παγιοδευτεώ σ’ αυτό που ορίζει η εξωτερική μου εμφάνιση.

– Παρ’ ότι γεννήθηκες στη Βοστόνη δεν φαίνεται να θέλεις να κυνηγήσεις καλλιτεχνικά όνειρα στο εξωτερικό Μένεις στην Ελλάδα κι ας είναι οι μισθοί χαμηλότεροι λόγω κρίσης; Η στην δική σου περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό;

Εχω κινηθεί και σε θέατρα που ποτέ δεν διέθεταν μεγάλους προϋπολογισμούς. Δεν έχω συνηθίσει στις αστρονομικές πληρωμές. Αλλά παρ’ ολα αυτά επειδή κάνω μια δουλειά αμοιβόμενη – και πρέπει η αμοιβή να είναι ανάλογη αυτού που προσφέρεις – είμαι ικανοποιημένη μ’ αυτό που παίρνω. Μπορώ και επιβιώνω με μια σχετική άνεση έχοντας προσέξει να κάνω μια ζωή που δεν χρειάζεται παράλογα πράγματα.

– Μετά το βραβείο Κοινού για τις “Αλεπούδες” και το βραβείο Μερκούρη –  που μοιράστηκες με την Αλεξάνδρα Αϊδίνη – για το “Οδός Πολυδούρη”, ποια άλλη διάκριση σου μένει να προσθέσεις στη συλλογή σου;

Χαίρομαι γι’ αυτά τα βραβεία πάρα πολύ. Εχουν και τα δυό τη σημασία τους. Είναι μεγάλη χαρά να βραβεύεσαι αλλά δεν σημαίνει ότι αλλάζει κάτι κι ότι η επόμενη ημέρα δεν έχει περισσότερες απαιτήσεις. Οπότε δεν είναι ποτέ αυτή η προσδοκία μου ή ο τρόπος που δουλεύω. Δεν έχω επαναπαυθεί… Αυτά τα βραβεία σε βαραίνουν πιο πολύ, παρά σε χαλαρώνουν. Μετά νιώθεις ακόμα μεγαλύτερη την απαίτηση για κάτι καλύτερο απ’ αυτό που έχεις ήδη κάνει. Κι εγώ δεν ηρεμώ από μόνη μου. ΄Ενας άνθρωπος που δεν ηρεμεί, λίγο δυσκολεύεται…

– Εχεις φροντίσει να κρατήσεις την προσωπική σου ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είσαι σε μια ευτυχισμένη περίοδο;

Ναι, είμαι αρκετά καλά. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Αυτό νομίζω είναι αρκετό.

– “Υπάρχει ημερομηνία λήξης κι η φύση σ’ αυτό το κομμάτι έχει φερθεί σκληρά  στο φύλο μας”, έχεις πει επίσης. Μια κι είσαι “αρκετά καλά” αυτή την περίοδο, νιώθεις την πίεση του βιλογικού ρολογιού να κάνεις οικογένεια;

Με την ηλικία αρχίζουν και προκύπτουν κι άλλα ζητούμενα. Ολα αυτά εννοείται ότι προκύπτουν μεγαλώνοντας. Δεν είμαι απ’ αλλού… Υπάρχει φοβία για το μετά (σε σχέση με το γήρας περισσότερο και για το τι μπορεί να σημαίνει η ζωή μετά από μια ηλικία, αν καταφέρουμε και φτάσουμε βέβαια…). Αλλά νομίζω πως αν έχεις φτιάξει μια ζωή με ανθρώπους που παίρνεις και δίνεις αγάπη, όλα μπορούν να ξεπεραστούν.

– Στην καθαρεύουσα και με πρωταγωνίστρια εσένα συνεχίζεται και φέτος το αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού “Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον” στο θέατρο του Γιώργου Αρμένη από αρχές Νοεμβρίου… Είσαι εσωτερικός άνθρωπος τελικά. Είσαι τόση ώρα στη σκηνή μόνη σου…

Κι είναι κι η δεύτερη φορά μετά το “Οδός Πολυδούρη”. Κι είχα πει ότι δεν θα το ξανακάνω – ήταν κοντά χρονικά. Ναι, είναι μια πολύ μοναχική διαδικασία κυρίως την περίοδο των προβών διότι στη σκηνή η επαφή με το κοινό είναι άμεση. Κι έχει μια γοητεία που δεν τη νιώθεις σε μια πολυπρόσωπη παράσταση. Είναι προσωπική επαφή, απαιτεί και πολύ προσωπική δουλειά. Κι επειδή με συγκινεί προσωπικά και συγκινεί και τον κόσμο, μπήκα στη διαδικασία να το επαναλάβω…

Δείτε ξανά το άρθρο και το video της συνέντευξης

]]>
https://theatroanesis.gr/%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf-toc-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b7%ce%ba/feed/ 0